КУЛТУРНО-ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР И МУЗЕЙНА СБИРКА “Д-Р ВАСИЛ РАДОСЛАВОВ” – гр. Ловеч

Кой е д-р Васил Радославов?

Експозиция

Дейности и събития

Контакти

166-годишнина от рождението на бележития д-р Васил Радославов.

Пътят….от идеята до откриването.

Желанието да разберат повече за историята на своя прадядо д-р Васил Радославов отвежда Паоло и Микеле Джулини в родният му град Ловеч. Там в античния исторически квартал “Вароша” се ражда и идеята за изграждането на музейна сбирка в негова памет, за целта общината предостави една възрожденска къща в кв. “Вароша”, на ул. „Дойран“ № 4,която бе реконструирана и оборудвана от двете фондации “Стефан Нойков” и “Shapdiz” за да може да и бъде вдъхнат живот като Културно-образователен център и музейна сбирка ” д-р Васил Радославов”.

гр. Ловеч , ул. Дойран 4

Културно-образователен център и музейна сбирка „ Д-Р ВАСИЛ РАДОСЛАВОВ“ е съвместен проект на двете културни фондации „СТЕФАН НОЙКОВ“ и „SHAPDIZ” сред чиито учредители са и някои от правнуците на д-р Радославов.
Д-р Васил Радославов е роден на 15 юли 1854 г. в Ловеч и умира на 21 октомври 1929г в Берлин.
Васил Христов Радославов е български политик, народен представител. Най- младия министър –председател – на 32 години. Три пъти е министър-председател на България – след абдикацията на княз Александър I Батенберг (1886 – 1887) и по време на Първата световна война (1913 – 1918). Създава и оглавява Либералната партия (радослависти) от 1887 до 1918 г.
Любящ съпруг, баща и дядо, родолюбец и патриот.
Д-р Васил Радославов е един от едва шестимата българи, удостоени с най-високия ни държавен орден „Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий“ – през февруари 1918 г., както и на редица други отличия и ордени.

Откриването

Делото, заслугите и духът на известния български политик д-р Васил Радославов (1854 – 1929) бяха почетени на 15 юли 2019 г. в родния му град Ловеч където по повод 165-годишнината от рождението и 90-годишнината от кончината на видния българин бе открит културно-образователен център на негово име.

Музейната сбирка е дело на проф. д.и.н. Бисер Георгиев от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски. Който на откриването ни припомни, че Левски е казал именно за Радославов: „Нас ни трябват не само хора с оръжие в ръка за да извоюват свободата, но и такива хора, които по-късно със знания и книги ще водят народа към по-добро“. По-голямата част от предметите в експозицията са предоставени от семейството на режисьора Йордан Джумалиев и от неговата сестра балерината Цвета Джумалиева(правнуци на д-р Радославов), а благодарение на останалите наследници на д-р Радославов продължава да се допълва и актуализира информацията за него.

Освен да припомня с фотоси, предмети и видео живота и делото на д-р Васил Радославов, центърът е предназначен да бъде и културно пространство за младите хора. Има възможност за прожекции на филми, за изложби, за семинари и дискусии, подготвя се и дигитален архив.

На събитието присъстваха представители на ловешкия музей и библиотека, както и кметът на село Чавдар (Софийско), което преди се е казвало Радославово, много учени и историци от Шуменския и Великотърновския университет.

На същия ден следобед в Регионалната библиотека “Проф. Беню Цонев” се проведе кръгла маса на тема: „Д-р Васил Радославов – живот, борби и слава”. Водещ на форума бе проф. д.и.н. Бисер Георгиев от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, участваха проф. д.и.н. Радослав Мишев, проф. д.и.н. Милко Палангурски и проф. д.п.н. Тодор Галунов от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и доц. д-р Стефан Минков и докторант Любка Найденова от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Присъстващите зададоха и много въпроси, на които получиха отговори. Всички доклади от кръглата маса ще бъдат поместени в сборник който предстои да бъде издаден.

https://www.lovech.bg/bg/novini/nov-kulturno-obrazovatelen-tsentar-i-muzeyna-sbirka-v-lovech-razkazvat-za-d-r-vasil-radoslavov-1854-1929?fbclid=IwAR0c3-LhyODSqzVTV8kZae41SZHulqD3tcNGd64x5PI1EqtLpsvWhfR1yHA

Галерия