Дейности и събития

Дейността в центъра те първа набира скорост, но вече може да се похвалим с посещения от страна на любознателните ловешки ученици и някои постоянни заниятия.

Имаме много интересни идеи които с помоща на някои наши съмишленици като РБ“Проф. Беню Цонев“ – Ловеч , ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и др. предстои да осъществим.

Междувременно всички желаещи да посетят центъра и да разгледат музейната сбирка са добре дошли!

Кръжок по история на ПГМЕТ със съдействието на ПГЕ.

Ученически посещения

 „ЛЯТНА ЧУДНОТЕКА“ в двора на Културно-образователен център и музейна сбирка“ Д-р Васил Радославов“.

Заниманията по интереси на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и Център за работа с доброволци към Регионална библиотека“Проф. Беню Цонев“ стартира на 14.07.2020г. със забавното четене в което се включиха децата от Център за настаняване от семеен тип в Ловеч, читатели и доброволци от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Заедно с психолозите от Център за кариерно ориентиране към ЦПЛР-ОДК малчуганите си поговориха за мечтите и професиите . Изнесената лятна читалня е сред любимите инициативи за доброволци, които обичат да четат на малките слушатели. И тази година всеки вторник и четвъртък желаещите ще имат възможност да апликират и рисуват, да се разходят в приказния свят на любими литературни герои, да участват в различни занимателни игри. Да се включат в литературната игра на Детски отдел. Летния книжен буркан е за смели и любопитни млади читатели. Всеки желаещ да се включени в книжното предизвикателство трябва да си избере книжно предложение от книжния буркан. Необходимо е да се знае, че книгите са разпределени по възраст и затова са оцветени в различни цветове. Всяко изтеглено предложение се вписва в специалната карта. Заглавията в играта са издадени през 2019 г. и са включени в „Бисерче вълшебно`2020“. Както и да се гласува за любима книга на www.biserche.com до 22.09.2020. А за всеки смел читател, попълнил своята карта, библиотекарите от Детски отдел са подготвили книжна изненада.Инициативата „Лятна чуднотека” е безплатна и се провежда при строго спазване на социална дистанция и обявените противоепидемични мерки.

„ТЯ в Ловеч“

Представя активните жени на Ловеч и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от проекта “Тя в България – създаване на общности работещи за видимост на проблемите на жените и изграждане на мрежа от активистки за правата на жените изпълняван с финансовата подкрепата на Фонд Активни Граждани България.Цялата отговорност за събитието се носи от Институт за изследване на мира – Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни Граждани България.

Социалният формат ТЯ в …™ е създаден в Пловдив от Академия ‘Екатерина Каравелова’ през юни 2018 с цел да вдъхновява и спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Сега ТЯ в…™ обединява над 20 доброволци, които редовно организират ТЯ в Пловдив, ТЯ във Варна, ТЯ в Габрово, ТЯ във Велико Търново, ТЯ в Сандански, ТЯ в Плевен. Научи повече на www.sheinbulgaria.org и фейсбук страницата на организацията.Събитието се организира на доброволчески принцип от Мелек Ерол и Албена Йончева.

На първото издание в Ловеч ще ви срещнахме със:
Светлана Иванова – психолог, кариерен консултант. Нейно вдъхновение са природата, изкуството и любовта, всичко заобикалящо олицетворява красота.
и
Галина Петрова – педагог филолог, по призвание общественик и еколог. С приятна книга или кулинарни изкушения, разтоварва се тя от всекидневните приключения.
На 29 септември (вторник) ще ви срещнахме със:
Слава Георгиева – актриса. Нейната максима е няма „не може“, а правилото е: „умираш, но го правиш“. Вдъхновява се от красивата постъпка, добротата, саможертвата, добър спектакъл, филм или музика, хубава книга, чуждия успех.
и
Моника Дончева – начален учител по професия. Директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) – област Ловеч.. Нейно вдъхновение са детската усмивка и искреност. Няма много свободно време, но отделя всеки свободен миг на децата. Има дъщеря и двама внука. Обича разходките сред природата.

ЛИТЕРАТУРНИ ЧЕТЕНИЯ


„Един германец с българска (от)лична карта“
на 4 август (вторник)
в двора на Културно-образователен център и музейна сбирка „Д-р Васил Радославов” по покана на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”
Ви срещнахме с Ахим Пурвин който представи книгата си.

Ахим Пурвин е роден на 25 декември 1944 година във Франкфурт на Одер. Работил е като журналист и карикатурист в списанията „Спорт и техника” и „Ойленшпигел”, бил е председател на карикатуристите в Съюза на журналистите в Германия. Женен е за ловчалийка. Живее в Берлин. Автор е на няколко самостоятелни изложби и участие в международни прояви, както в Германия, така и у нас. През 2010 г. той участва в хумористична изложба “Трите писти” в Троян заедно с ловешкия скулптор Александър Иванов и фотографа Георги Папакочев. През 2006 г. пак заедно с Георги Папакочев прави изложба “Два мустака на един акъл” в Сатиричен театър “Алеко Константинов” в София. През 2016 г. в Берлин издава книга с рисунки „Касовият обир в Кьопеник“ за известния „капитан от Кьопеник“.

„Между тук и там”

27 август (четвъртък) в двора на Културно-образователен център и музейна сбирка „Д-р Васил Радославов” по покана на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” гостува „Ловецът на мигове”,поетът-фотограф Косьо Николов,който представи книгата си „Между тук и там”
Книгата съдържа фотографии, които са дело на нейния автор Косьо Николов.

Творческа автобиография:
1967 г. Роден в град София на 02 Септември
2000 г. стихосбирка „Само тази нощ”
Поетично- музикален спектакъл в Читалище „Възраждане”- София
2001 г. стихосбирка „Пътят към изгрева”
Поетично-фолклорен спектакъл в Читалище „Черноризец Храбър”- София
2001г. Авторски поетично музикален спектакъл „Само тази нощ е пътят към изгрева” Кафе театър „НДК”с участието на групите „ОМ”и „Балканджи” и народната певица Гуна Иванова. Автор на песента „Либе” на група „Балканджи”
2001 г. стихосбирка „Диалог по време на буря” съвместно с поетесата Мила Страшимирова
Поетично- музикален спектакъл читалище „Възраждане”- София
2002 г. Поетично музикален спектакъл читалище „Възраждане”с участието на група „ОМ“
2003 г. Читалище „Възраждане” – Детски куклен спектакъл по детската книжката „Буря в гората” – автор Косьо Николов, предстои издаването и
2005 г. стихосбирка „Сълзи” превод на Испански и Английски
2008 г. стихосбирка „Любовта не е грях”Фотография- мултимедия, гости 100 каба гайди -София и Оркестър за Барокова Музика, представена в пияно – бар „Б-29”
2005 Военен клуб- София, фотоизложба инсталации върху дървесина представяне на стихосбирката „Сълзи” с участието на поетесата Нели Иванова и музиканта Николай Иванов от група „ОМ”
2007 Български парламент, фотоизложба-авторска
2008 зала „Средец”Министерство на Културата- фотоизложба поезия представена от заместник министъра на културата г-жа Надежда Захариева
2009 Община Студентска фотоизложба – авторска
2010 г. Читалище „Н. Хайтов” мултимедиен -спектакъл – изложба авторска
2010г. Дни на зелена София – мултимедия спектакъл пред Народен театър „Иван Вазов”
2011г. Фотоизложба град Трън – перформенс посветена на празника на града 14.10 Петковден и закрилницата Света Петка – предстои издаване на книжка с фолклорни стихове фотографии и легенди от Трънският край. Автор на поезията и фотографиите и оформлението, Косьо Николов
2013г. Авторски- мултимедиен-поетичен спектакъл – Руски културно информационен център „Между тук и там” носещ името на предстоящата стихосбирка. Участват 100 участника в това число, ФФ ”Сидера”, ТК „Вангелофф” ,ТС „ Дилейн”, Дамяна Дамянова Флейтист , цигуларите Белла Драганова и Дилян Кабранов и актьора Симеон Владов
2014 г. Авторски спектакъл „Между тук и там“ поставен на сцената на „Студио 5“ на НДК – с участието на Приятели актьори и музиканти
2015г. Победител във международният фотоконкурс организиран от България и Сърбия с участието и на Македония.Победител във два от трите конкурсни раздела „Традиции“ и „Младежта на Балканите“ със фотографиите „Майка“ и “ „Кошница от череши“
2017 г. Септември месец излиза от печат новата стихосбирка „Между тук и там“. Представена във книжарница „Перото“ – НДК и Национален музей „Земята и хората“
2019г. Септември месец излиза от печат книгата – импресия за Трънският край – “ Трънско земя на тишината “ съдържаща информация за флората,фауната, туристически и свети места из този необятен и неповторим свят част от Българската природа и бит! Чрез поезията,легендите и фотографиите описани от Автора се придава на книгата оригиналност и неповторимост!
2019г. – официално представяне на книгата в град Трън от 11.10 – 14.10. – Петковден празникът на града. Изключителен интерес от страна на Трънчани поради страхотното оформление и уникалното издание направено специално за Трънският край. Дарени са по 20 броя от книгата на Читалище Гюрга Пинджурова, на Туристичиският клуб и информационният център , а така също специално на общината в лицето на заместник кмета.
2019г. По покана на издателство „Шамбала“ – с издател Димитър Тонин участие в международният коледен панаир на книгата в НДК от 10.12 – 15.12 – Представяне за България на книгата „Трънско земя на тишината“
2020г. На 08.01. гост на програма Христо Ботев – предаването „Нашият ден“ в БНР – официално представяне на книгата „Трънско земя на тишината“ за Българските медии

„Индустриалният Троян. Документална хроника и спомени”

на 25 септември (петък) в Културно-образователен център и музейна сбирка “ Д-р Васил Радославов“ , Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” организира премиера на новата книга на историка Христо Борисов „Индустриалният Троян. Документална хроника и спомени” .

80-те г. на ХХ в. Троян е в първата петица на градовете в България с най-висок процент на промишлено производство на глава от населението при 30 хиляди жители. Книгата „Индустриалният Троян. Документална хроника и спомени” съдържа 170 снимки от Държавен архив и всички архивни единици на фабриките.
Христо Борисов Христов е роден на 23 септември 1945 г. в с. Бели Осъм, Ловешко. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1971 г. със специалност История. Работи като директор на Окръжна дирекция „Културно-историческо наследство“ и Окръжен исторически музей в Ловеч, завеждащ Областния партиен архив и учител по история в СОУ „Панайот Пипков“ – Ловеч. Автор е на мемоарните книги „Под щастлива звезда“ (2013) и „Звездата е любов“ (2017) и документалните хроники „Троянска популярна банка“ (2014), „Троян светна“ (2015) и „Влакът дойде в Троян“ (2018) и съставител на сб. „Ангел Тончев Балевски. Академикът н инженер” (2018).

„Мария Тертер-Царицата“

30 септември (сряда) в Културно-образователен център и музейна експозиция „Д-р Васил Радославов“ по покана на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” се организира среща-разговор с Людмила Андровска
и представяне на романът „Мария Тертер-Царицата“

С участието на актрисата Слава Георгиевана

Романът „Мария Тертер-Царицата“ обхваща един динамичен, но пренебрегван от българската ни история период, изпъстрен с драматизъм и неочаквани обрати.
Образът на царица Мария Тертер разкрива изключителна личност, останала незабелязана във време на силна суета в мъжкото себедоказване, но отдала себе си по своему на България. Жертвите й дават своя резултат – един силен и достоен цар на измъчената България, какъвто е синът й Светослав Тертер.
Романът е изключително навременен. Той издига понятията патриотизъм и родолюбие, девалвирали напоследък, внушавайки, че за тях са нужни много мисъл, познания и разумни действия, жертвоготовност за род, име и родина.
Дора Тодорова – историкТази книга е несъмнен принос към българския исторически роман. Авторката познава отлично историческия период, което прави фабулата и „декорът“ плътни и убедителни. Качествата в изграждането на образа на Теодор Светослав Тертер са несъмнени.
Дали книгата ще завладее читателя? Несъмнено. Гаранцията е в динамичния текст, който „изтича“ с лекота, при това изграден на стабилна историографска основа.
Митко Иванов – историк

1 октомври 2020 г. В Културно-образователен център и музейна сбирка “Д-р Васил Радославов” се състоя литературно-музикално тържество, посветено на Деня на поезията и музиката. Организатор на събитието бе Клубът на дейците на културата -Ловеч.

В литературното четене взеха участие: Екатерина Пенчева, Мария Коларова, Алина Стоянова, Нели Виткова, Стела Генова, Марин Колев, Латинка Залатна, Томчо Богданов, Величка Йотова, Димка Буюклийска, Дора Василева.Специален гост на вечерта беше Мильо Велчев – приятел на ловешките творци, артист, прозаик, музикант, творец, който не спира да изненадва с многообразни и ярки таланти.Впечатляващи бяха дебютните му вариации на дудук, а великолепното представяне на “Лудият” от Шандор Петьофи взриви аудиторията.

„91 години от кончината на д-р Васил Радославов“