Г-жа Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, уважи събитието “91 години от кончината на Д-р Радославов” и разказа за идеята относно създаването на късометражния документален филм в негова памет

Събитието, свързано с 91 години от кончината на Д-р Васил Радославов (1854 – 1929), състояло се в двора на Културно-образователния център с музейна сбирка “Д-р Васил Радославов” на 21.10.2020г., беше уважено от Г-жа Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, Заместник-кмет Г-н Венцислав Христов, представители на Общинския съвет и други гости. Г-жа Корнелия Маринова представи идеята за късометражния документален филм за Дядо Радославов, създаден с любезното съдействие на Община Ловеч и Регионален Исторически музей. Последва прожекция на филма, който всички изгледаха с голям интерес.

Ето приятелските думи на Г-жа Корнелия Маринова, за които ние от Фондация “Стефан Нойков” те сърдечно благодарим:

Уважаеми Микеле! Скъпи приятели от Фондация ”Стефан Нойков”! Уважаеми Г-н Професор! Господин Заместник-кмет ! Уважаеми общински съветници! Скъпи съграждани! За мен е удоволствие, а вече и вълнуващо за изказването на Микеле преди малко, за участието ни тази вечер в събитието, свързано с 91 години от кончината на Д-р Васил Радославов. Как се роди идеята?! Тя е свързана с желанието на Община Ловеч и нашите системни усилия да гледаме на нашата история достатъчно пространно, задълбочено, да търсим такива непознати, вълнуващи моменти. Да търсим, както най-хубавото и героичното, така и не толкова приятните, но важни моменти за Ловеч и за всички, които живеят тук. Една идея от много години, при първия мандат на Д-р Митев, беше да направим бюст – паметник на Д-р Васил Радославов. Оттук насетне тръгнаха и всички усилия в последователност, както за експозицията, така и за културно-образователния център, така за паметника, така се роди идеята за филма, защото след откриването, какво по – хубаво от това, да надникнем в житието-битието на този славен български политик. Ние сме благодарни на Регионалния исторически музей гр. Ловеч, който прегърна идеята за партньорство с ”Актуално” да направим този филм. Благодаря изключително много за партньорството с музея и на Професор Георгиев за това, че се включиха в изработването му. За мен всъщност днес, сценарият и самото презентиране ще бъде новост! Така че аз също, а и публиката тази вечер ще видим този филм. Какво искам още да кажа?! Каза се за орлите в една любима поезия на Д-р Радославов. Аз мисля, че неговия живот е точно като на орел – 30 години в политиката, за следата, която той е оставил и в този смисъл искам да припомня една мисъл, не знам дали е много популярна, но Г-н Тодоров ми помогна да я открия на Папа Йоан XXIII, който е казал, че никога в живота си не е срещал песимист, който да е направил нещо хубаво! Васил Радославов беше един изключителен оптимист и мисля, че всички ние, след като той е бил 30 години активен политик, му дължим много във времето, да разказваме какво е правил, как е живял, с какво е допринесъл, какво е той за България и за Ловеч! Така мисля, че това е само началото ! Желая успех!!!”

линк към филма: https://www.facebook.com/watch/?v=3635980056433055

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *