Дейности и събития

Дейността в центъра те първа набира скорост, но вече може да се похвалим с посещения от страна на любознателните ловешки ученици и някои постоянни заниятия.

Имаме много интересни идеи които с помоща на някои наши съмишленици като РБ”Проф. Беню Цонев” – Ловеч , ПЕГ “Екзарх Йосиф I” и др. предстои да осъществим.

Междувременно всички желаещи да посетят центъра и да разгледат музейната сбирка са добре дошли!

29 октомври (четвъртък)

Национален военноисторически музей

Откриване на изложба “СОФИЯ – СТОЛИЦА НА ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ”

Експонати от музейната сбирка на Културно-образователен център “Д-р Васил Радославов” гостуват в изложбата на Националният Военноисторически музей в София. За всички които биха искали да се насладят на изложбата, тя ще остане отворена за публика до средата на месец Март 2021г.

“Ден за мен”

24 октомври (събота)

Екипът на Регионалния център организира среща – разговор “Ден за мен” с родители и учители на 24 октомври от 10 часа в културно-образователен център и музейна сбирка ” Васил Радославов” , с което слага началото за тази година на срещи с родители, учители и деца за споделяне на опит и търсене на идеи за успешно приобщаване на децата и учениците със специални образователни потребности в учебна среда.

“91 години от кончината на д-р Васил Радославов”

21 октомври (сряда)

Искрени емоции, поезия и забавление изпълниха двора на нашият център по време на събитието по случай 91 години от кончината на Д-р Васил Радославов. Паметта на Дядо Радославов бе отбелязана с представяне на сборник с материали от научна конференция състояла се на 15.07.2019г. “Д-Р ВАСИЛ РАДОСЛАВОВ- ЖИВОТ, БОРБИ И ПОЛИТИКА, ” който бе представен лично от един от авторите му Проф. д.и.н. Бисер Георгиев и премиера на късометражния филм “Д-Р Васил Радославов – Мисия: Обединение на България” на режисьора Александър Македонски, който е факт благодарение на общите усилия на Община Ловеч и РИМ- Ловеч и със съдействието на сайта Актуално. Официалната обстановка бе разчупена от поетичното изпълнение на малките ни приятели от с. Дамяново, които чисто по детски успяха да накарат всички гости да се забавляват.

Галерия/ Gallery

ЛИТЕРАТУРНИ ЧЕТЕНИЯ

“Конникът”

16 октомври (петък) от 18:00 в Културно-образователен център и музейна сбирка ” Д-р Васил Радославов” по покана на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” среща-разговор с Валентин Ковачганев и представяне на книгата.

В края на срещата всеки ще има възможност да и закупи книгата на специална цена от 13.00лева .Инж. Валентин Ковачганев завършва ВХТИ – София, и Първи университет за нова култура алфа-омега /ПУНК/. Членува в Боянския клуб, Занимава се с квантова психология, създател е на методиката за личностно израстване, реализация и връзка с нивата на свръхсъзнание. Автор е на книгите „Регресия на зачатието“, „Подсъзнание, прераждане и нива на съзнание“, “Изгубеният фараон”.

Галерия/Gallery

Воеводата Тома Давидов – дважди погребван, трижди забравен

14.10.2020г. Среща-разговор с краеведа Кирил Петров и представяне на книгата.

Галерия/Gallery

„Нощ на литературата“.

7 октомври за втора година град Ловеч стана част от „Нощ на литературата“.

Градът ни се включи по инициатива на Областен управител – Ловеч. Тази година местата за четене в Ловеч бяха Държавен архив, където популярният актьор от Драматичен театър Стоян Георгиев прочете откъси от „Човекът, който дължеше живота си на един сън” на австрийския писател Феликс де Менделсон и „Разходката” от Роберт Валзер, Швейцария. Второто място беше Клуб на дейците на културата. В това “Гнездо” председателят на КДК Пенка Чернева представи откъси от „Човекът, който дължеше живота си на един сън” от Феликс де Менделсон. А третото гнездо беше Културно-образователен център с музейна сбирка “Д-р Васил Радославов, предоставено за инициатива на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“. В него директорът на Драматичен театър Ловеч Биляна Петрова представи откъс от произведението „Разходката“ на Роберт Валзер, а актрисата Силвия Чобанова „Фактурата“ на Юнас Карлсон. В края на инициативата чрез томбола бяха раздадени и две безплатни читателски карти на Галя Бочева и Мирослава Метева. В началото на вечерта директорът на регионалната библиотека Юлияна Цанева връчи грамоти и награди на своите малки читатели, включили се в литературната игра „Чети, забавлявай се, играй!”.

Галерия/Gallery

Ден на поезията и музиката

1 октомври 2020 г. В Културно-образователен център и музейна сбирка “Д-р Васил Радославов” се състоя литературно-музикално тържество, посветено на Деня на поезията и музиката. Организатор на събитието бе Клубът на дейците на културата -Ловеч.

В литературното четене взеха участие: Екатерина Пенчева, Мария Коларова, Алина Стоянова, Нели Виткова, Стела Генова, Марин Колев, Латинка Залатна, Томчо Богданов, Величка Йотова, Димка Буюклийска, Дора Василева.Специален гост на вечерта беше Мильо Велчев – приятел на ловешките творци, артист, прозаик, музикант, творец, който не спира да изненадва с многообразни и ярки таланти.Впечатляващи бяха дебютните му вариации на дудук, а великолепното представяне на “Лудият” от Шандор Петьофи взриви аудиторията.

Галерия/Gallery

„Мария Тертер-Царицата

30 септември (сряда) в Културно-образователен център и музейна експозиция “Д-р Васил Радославов” по покана на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” се организира среща-разговор с Людмила Андровска
и представяне на романът „Мария Тертер-Царицата“

С участието на актрисата Слава Георгиевана

Романът „Мария Тертер-Царицата“ обхваща един динамичен, но пренебрегван от българската ни история период, изпъстрен с драматизъм и неочаквани обрати.
Образът на царица Мария Тертер разкрива изключителна личност, останала незабелязана във време на силна суета в мъжкото себедоказване, но отдала себе си по своему на България. Жертвите й дават своя резултат – един силен и достоен цар на измъчената България, какъвто е синът й Светослав Тертер.
Романът е изключително навременен. Той издига понятията патриотизъм и родолюбие, девалвирали напоследък, внушавайки, че за тях са нужни много мисъл, познания и разумни действия, жертвоготовност за род, име и родина.
Дора Тодорова – историкТази книга е несъмнен принос към българския исторически роман. Авторката познава отлично историческия период, което прави фабулата и „декорът“ плътни и убедителни. Качествата в изграждането на образа на Теодор Светослав Тертер са несъмнени.
Дали книгата ще завладее читателя? Несъмнено. Гаранцията е в динамичния текст, който „изтича“ с лекота, при това изграден на стабилна историографска основа.
Митко Иванов – историк

Галерия/Gallery

„Индустриалният Троян. Документална хроника и спомени”

на 25 септември (петък) в Културно-образователен център и музейна сбирка ” Д-р Васил Радославов” , Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” организира премиера на новата книга на историка Христо Борисов „Индустриалният Троян. Документална хроника и спомени” .

80-те г. на ХХ в. Троян е в първата петица на градовете в България с най-висок процент на промишлено производство на глава от населението при 30 хиляди жители. Книгата „Индустриалният Троян. Документална хроника и спомени” съдържа 170 снимки от Държавен архив и всички архивни единици на фабриките.
Христо Борисов Христов е роден на 23 септември 1945 г. в с. Бели Осъм, Ловешко. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1971 г. със специалност История. Работи като директор на Окръжна дирекция „Културно-историческо наследство“ и Окръжен исторически музей в Ловеч, завеждащ Областния партиен архив и учител по история в СОУ „Панайот Пипков“ – Ловеч. Автор е на мемоарните книги „Под щастлива звезда“ (2013) и „Звездата е любов“ (2017) и документалните хроники „Троянска популярна банка“ (2014), „Троян светна“ (2015) и „Влакът дойде в Троян“ (2018) и съставител на сб. „Ангел Тончев Балевски. Академикът н инженер” (2018).

Галерия/Gallery

„Между тук и там”

27 август (четвъртък) в двора на Културно-образователен център и музейна сбирка „Д-р Васил Радославов” по покана на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” гостува „Ловецът на мигове”,поетът-фотограф Косьо Николов,който представи книгата си „Между тук и там”
Книгата съдържа фотографии, които са дело на нейния автор Косьо Николов.

Творческа автобиография:
1967 г. Роден в град София на 02 Септември
2000 г. стихосбирка „Само тази нощ”
Поетично- музикален спектакъл в Читалище „Възраждане”- София
2001 г. стихосбирка „Пътят към изгрева”
Поетично-фолклорен спектакъл в Читалище „Черноризец Храбър”- София
2001г. Авторски поетично музикален спектакъл „Само тази нощ е пътят към изгрева” Кафе театър „НДК”с участието на групите „ОМ”и „Балканджи” и народната певица Гуна Иванова. Автор на песента „Либе” на група „Балканджи”
2001 г. стихосбирка „Диалог по време на буря” съвместно с поетесата Мила Страшимирова
Поетично- музикален спектакъл читалище „Възраждане”- София
2002 г. Поетично музикален спектакъл читалище „Възраждане”с участието на група „ОМ”
2003 г. Читалище „Възраждане” – Детски куклен спектакъл по детската книжката „Буря в гората” – автор Косьо Николов, предстои издаването и
2005 г. стихосбирка „Сълзи” превод на Испански и Английски
2008 г. стихосбирка „Любовта не е грях”Фотография- мултимедия, гости 100 каба гайди -София и Оркестър за Барокова Музика, представена в пияно – бар „Б-29”
2005 Военен клуб- София, фотоизложба инсталации върху дървесина представяне на стихосбирката „Сълзи” с участието на поетесата Нели Иванова и музиканта Николай Иванов от група „ОМ”
2007 Български парламент, фотоизложба-авторска
2008 зала „Средец”Министерство на Културата- фотоизложба поезия представена от заместник министъра на културата г-жа Надежда Захариева
2009 Община Студентска фотоизложба – авторска
2010 г. Читалище „Н. Хайтов” мултимедиен -спектакъл – изложба авторска
2010г. Дни на зелена София – мултимедия спектакъл пред Народен театър „Иван Вазов”
2011г. Фотоизложба град Трън – перформенс посветена на празника на града 14.10 Петковден и закрилницата Света Петка – предстои издаване на книжка с фолклорни стихове фотографии и легенди от Трънският край. Автор на поезията и фотографиите и оформлението, Косьо Николов
2013г. Авторски- мултимедиен-поетичен спектакъл – Руски културно информационен център „Между тук и там” носещ името на предстоящата стихосбирка. Участват 100 участника в това число, ФФ ”Сидера”, ТК „Вангелофф” ,ТС „ Дилейн”, Дамяна Дамянова Флейтист , цигуларите Белла Драганова и Дилян Кабранов и актьора Симеон Владов
2014 г. Авторски спектакъл “Между тук и там” поставен на сцената на “Студио 5” на НДК – с участието на Приятели актьори и музиканти
2015г. Победител във международният фотоконкурс организиран от България и Сърбия с участието и на Македония.Победител във два от трите конкурсни раздела “Традиции” и “Младежта на Балканите” със фотографиите “Майка” и ” “Кошница от череши”
2017 г. Септември месец излиза от печат новата стихосбирка “Между тук и там”. Представена във книжарница “Перото” – НДК и Национален музей “Земята и хората”
2019г. Септември месец излиза от печат книгата – импресия за Трънският край – ” Трънско земя на тишината ” съдържаща информация за флората,фауната, туристически и свети места из този необятен и неповторим свят част от Българската природа и бит! Чрез поезията,легендите и фотографиите описани от Автора се придава на книгата оригиналност и неповторимост!
2019г. – официално представяне на книгата в град Трън от 11.10 – 14.10. – Петковден празникът на града. Изключителен интерес от страна на Трънчани поради страхотното оформление и уникалното издание направено специално за Трънският край. Дарени са по 20 броя от книгата на Читалище Гюрга Пинджурова, на Туристичиският клуб и информационният център , а така също специално на общината в лицето на заместник кмета.
2019г. По покана на издателство “Шамбала” – с издател Димитър Тонин участие в международният коледен панаир на книгата в НДК от 10.12 – 15.12 – Представяне за България на книгата “Трънско земя на тишината”
2020г. На 08.01. гост на програма Христо Ботев – предаването “Нашият ден” в БНР – официално представяне на книгата “Трънско земя на тишината” за Българските медии

Галерия/Gallery


„Един германец с българска (от)лична карта“


на 4 август (вторник)
в двора на Културно-образователен център и музейна сбирка „Д-р Васил Радославов” по покана на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”
Ви срещнахме с Ахим Пурвин който представи книгата си

Ахим Пурвин е роден на 25 декември 1944 година във Франкфурт на Одер. Работил е като журналист и карикатурист в списанията „Спорт и техника” и „Ойленшпигел”, бил е председател на карикатуристите в Съюза на журналистите в Германия. Женен е за ловчалийка. Живее в Берлин. Автор е на няколко самостоятелни изложби и участие в международни прояви, както в Германия, така и у нас. През 2010 г. той участва в хумористична изложба “Трите писти” в Троян заедно с ловешкия скулптор Александър Иванов и фотографа Георги Папакочев. През 2006 г. пак заедно с Георги Папакочев прави изложба “Два мустака на един акъл” в Сатиричен театър “Алеко Константинов” в София. През 2016 г. в Берлин издава книга с рисунки „Касовият обир в Кьопеник“ за известния „капитан от Кьопеник“.

Галерия/Gallery

„ТЯ в Ловеч“

Представя активните жени на Ловеч и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от проекта “Тя в България – създаване на общности работещи за видимост на проблемите на жените и изграждане на мрежа от активистки за правата на жените изпълняван с финансовата подкрепата на Фонд Активни Граждани България.Цялата отговорност за събитието се носи от Институт за изследване на мира – Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни Граждани България.

Социалният формат ТЯ в …™ е създаден в Пловдив от Академия ‘Екатерина Каравелова’ през юни 2018 с цел да вдъхновява и спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Сега ТЯ в…™ обединява над 20 доброволци, които редовно организират ТЯ в Пловдив, ТЯ във Варна, ТЯ в Габрово, ТЯ във Велико Търново, ТЯ в Сандански, ТЯ в Плевен. Научи повече на www.sheinbulgaria.org и фейсбук страницата на организацията.Събитието се организира на доброволчески принцип от Мелек Ерол и Албена Йончева.

На 29 септември (вторник) ще ви срещнахме със:
Слава Георгиева – актриса. Нейната максима е няма „не може“, а правилото е: „умираш, но го правиш“. Вдъхновява се от красивата постъпка, добротата, саможертвата, добър спектакъл, филм или музика, хубава книга, чуждия успех.
и
Моника Дончева – начален учител по професия. Директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) – област Ловеч.. Нейно вдъхновение са детската усмивка и искреност. Няма много свободно време, но отделя всеки свободен миг на децата. Има дъщеря и двама внука. Обича разходките сред природата.

Галерия/Gallery

На първото издание в Ловеч ще ви срещнахме със:
Светлана Иванова – психолог, кариерен консултант. Нейно вдъхновение са природата, изкуството и любовта, всичко заобикалящо олицетворява красота.
и
Галина Петрова – педагог филолог, по призвание общественик и еколог. С приятна книга или кулинарни изкушения, разтоварва се тя от всекидневните приключения.

Галерия/Gallery

 “ЛЯТНА ЧУДНОТЕКА” в двора на Културно-образователен център и музейна сбирка” Д-р Васил Радославов”.

Заниманията по интереси на Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев” и Център за работа с доброволци към Регионална библиотека”Проф. Беню Цонев” стартира на 14.07.2020г. със забавното четене в което се включиха децата от Център за настаняване от семеен тип в Ловеч, читатели и доброволци от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Заедно с психолозите от Център за кариерно ориентиране към ЦПЛР-ОДК малчуганите си поговориха за мечтите и професиите . Изнесената лятна читалня е сред любимите инициативи за доброволци, които обичат да четат на малките слушатели. И тази година всеки вторник и четвъртък желаещите ще имат възможност да апликират и рисуват, да се разходят в приказния свят на любими литературни герои, да участват в различни занимателни игри. Да се включат в литературната игра на Детски отдел. Летния книжен буркан е за смели и любопитни млади читатели. Всеки желаещ да се включени в книжното предизвикателство трябва да си избере книжно предложение от книжния буркан. Необходимо е да се знае, че книгите са разпределени по възраст и затова са оцветени в различни цветове. Всяко изтеглено предложение се вписва в специалната карта. Заглавията в играта са издадени през 2019 г. и са включени в “Бисерче вълшебно`2020”. Както и да се гласува за любима книга на www.biserche.com до 22.09.2020. А за всеки смел читател, попълнил своята карта, библиотекарите от Детски отдел са подготвили книжна изненада.Инициативата „Лятна чуднотека” е безплатна и се провежда при строго спазване на социална дистанция и обявените противоепидемични мерки.

Галерия/Gallery

Кръжок по история на ПГМЕТ със съдействието на ПГЕ.

Галерия/Gallery

Ученически посещения

Галерия/Gallery